Co všechno se dá udělat z fazolek Mungo?

Určitě jste se již setkali při vaření setkali s obyčejnými fazolemi, zeleným hráškem, různými druhy čočky nebo s cizrnou, ale možná jste ještě nikdy nepoužili fazole Mungo. Jedná se o malou zelenou luštěninu, která neodmyslitelně patří do asijské kuchyně. Čínská kuchyně ji využívá již před tisíc let. V čínštině nese název nga choi nebo nga choy. Chuť munga fazolek se podobá zelenému hrachu, jen je více štiplavé, trochu jako řeřicha.

Mungo klíčky

Pokud máte luštěniny v oblibě, jste vegetarián či vegan, nebo jste jen fanoušci nových chutí, neváhejte a vypravte se do obchodu pro Mungo fazole. Existuje mnoho důvodů proč tuto pochoutku do svého jídelníčku zařadit. Fazolky mohou být konzumovány buď v syrové nebo vařené variantě. Skvělé je, že je klíčení Mungomůže sloužit jako základ pro domácí pěstování. Díky jejich lehké nasládlosti můžete klíčky přidávat i do dezertů. V asijských zemí se pasta z klíčků velmi často přidává například do mražených dezertů.

Jejich velkou výhodou je vysoký obsah prospěšných látek. Obsahují draslík, vlákninu, hořčík, vitamín B a také jsou dobrý zdrojem vitamínu C. Neváhejte a přidejte je do svých oblíbených jídel. Pár receptů přinášíme níže:

Základ pro Falafel
Tato pochoutka je sice nejčastěji vyráběna z cizrny, ale nemusíte se bát a zkusit trochu experimentovat. Použijte fazole Mungo, smíchejte je s cibulí, česnekem, koriandrem, kmínem, kurkumou, bramborovým škrobem a solí. Před použitím Mungo naložte alespoň přes noc do vody. Tanto skvělý ajurvédský recept bude chutnat nejen vám.

Udělejte si pizzu
Ne každý je milovníkem tradiční pizzy. Mnoho lidí už je přejedeno klasikou pepperoni a sýr. Zkuste to tentokrát udělat jinak. Nechte pár dní naklíčit Mungo, smíchejte ho s kokosovým olejem, cibulí, koriandrem, kmínem a česnekem. Společně tyto ingredience rozetřete a použijte jako základ pro pizzu.

Mungo fazolky

Rychlý salát
Není nic jednoduššího než smíchat klíčky s ledovým salátem, rajčaty, olivami a dochutit je lehkou zálivkou z citronu, soli a pepře. Po tomhle salátu se při nedělním obědě jen zapráší.