Výborné jsou čočkové klíčky


Samotnou čočku zná lidstvo více, než osm tisíc let a i u nás je velmi rozšířená, hlavně na Nový rok, kdy se převážně vaří jako tradiční pokrm. Bohužel ale díky vaření ve školních jídelnách si jí mnoho lidí nedokáže představit jinak, než jako nevzhlednou kaši s uzeninou, politou omastkem a osmaženou cibulkou. Což je velká škoda, protože se z ní dají vykouzlit velmi chutné a zdraví prospěšné pochutiny. Nejvíce vitamínů a vůbec pro naše tělo snadno dostupných minerálů a prvků se dá získat z naklíčené čočky. Je v podstatě jedno, zdali zelené, černé, červené nebo hnědé. Čočkové klíčky rostou velmi rychle a tak je lepší je konzumovat dříve, než jim vyrostou zelené lístky. Pak mohou být trpké a nahořklé.
příloha z klíčků.jpg
Klíčky obsahují:
–          Vitamíny A, B, C, D, E a to v mnohem širším měřítku, než vařená verze
–          Železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď
–          Antioxidanty, které likvidují volné radikály
–          Bílkovinu
Aby byly zachovány všechny důležité látky, je lepší klíčky konzumovat v syrovém stavu. Jen tak pojídat, ale ne více, než 2 lžíce, to je dostačující. Lze je rozmixovat do smoothie nebo použít jako posypku do jídla nebo na pečivo.
rozsypaná čočka.jpg

Jak semínka správně naklíčit

1.       Nejprve semínka probereme a odstraníme špatné kusy pryč, poté propláchneme studenou vodou.
2.       Vložíme do nádoby a zalijeme tak trojnásobkem vody, v tomto provedení necháme stát čočku až do rána, pěkně nabobtná.
3.       Druhý den, slijeme vodu, propláchneme a vložíme buď do klíčící misky, nebo na umělohmotné sítko. Dbáme na to, aby odkapala voda.
4.       Asi 2x denně semínka propláchneme vlažnou vodou a necháme pořádně odkapat. Nesmí ve vodě stát, protože by se zkazila a naše úsilí by bylo všechno pryč. Nádoba nesmí stát na slunci, ale v pokojové teplotě na tmavším místě.
5.       Zhruba za 2-3 dny se začnou objevovat klíčky, které musíme nejdéle do 3 dnů zkonzumovat.
salát v misce.jpg
Vyzkoušejte recept:

 Zelený salát s naklíčenou čočkou

Suroviny:
1 salát (hlávkový, ledový nebo jiný druh), 2 lžíce klíčků, citrónovou šťávu, cukr, sůl, pepř, vodu (trochu jen tak na zálivku), čerstvou bazalku na posyp.
Postup:
Salát natrháme nebo pokrájíme na kousky, přidáme klíčky čočky, zalijeme zálivkou, promícháme a zlehka přidáme nasekanou bazalku. Dobrou chuť.

Výborné jsou čočkové klíčky
Ohodnoťte příspěvek